ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ - η πιο πρόσφατη πάνω πάνω και οι υπόλοιπες προς τα κάτω

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 2015
by stefania mizaraΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 2015Το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου - Unima ΕΛΛΑΣ προτείνει :
 “Καλού κακού...κράτα μια κούκλα!!”


 Ημέρα: Σάββατο 21 Μαρτίου 2015
 Διαδρομή από Σύνταγμα - Θησείο


Το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου με  μια παρέλαση, η οποία με αφετηρία το Σύνταγμα και ακολουθώντας διάφορες διαδρομές μέσα στην πόλη θα κορυφωθεί με δρώμενα και μουσική στο Θησείο (στον πεζόδρομο της Ερμού).

Η γιορτή είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης των κουκλοπαικτών και της συνεργασίας  με άτομα και ομάδες από άλλους, καλλιτεχνικούς ή μη, χώρους.

Το κέντρο της Αθήνας γεμίζει και με τις δικές σας κούκλες!!!!! Πάρτε μια κούκλα κι ελάτε στην παρέλαση μας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το κουκλοθέατρο!!


Ραντεβού στις 14:30 στο Σύνταγμα για την παρέλαση

και 16:00 στο Θησείο για τα δρώμενα!!!Σας περιμένουμε!!Η UNIMA (Union International de la Marionette) ιδρύθηκε το 1929, στην ΠράγαΈχει τοπικά κέντρα σε 80 περίπου χώρες και είναι ισότιμο μέλος της UNESCO. Το Ελληνικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1990 και είναι μια ανοικτή οργάνωση που ενώνει όλους τους επαγγελματίες, ερασιτέχνες και φίλους του κουκλοθεάτρου και προωθεί την τέχνη μας με ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

EΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ UNIMA- ΕΛΛΑΣ
Επικοινωνία - πληροφορίες:
τηλ. 2118009240, 6909934346

εικόνες από τη γιορτή για την παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου 2014

στο πάρκο τρίτση (εικόνες Στεφανία Μιζάρα)

Add caption
EΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ UNIMA- ΕΛΛΑΣ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 2014
21 Μαρτίου 2014 - Ημερίδα: Κουκλοθέατρο και Θεραπεία
23 Μαρτίου 2014 - «Μια γιορτή.. στο πάρκο Τρίτση»

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου φέτος θα γίνει με γενικό πρόταγμα τη συνεργατική παραγωγή-δράση και τη συνεύρεση των κουκλοπαικτών μεταξύ τους καθώς και με άτομα ή ομάδες από άλλους (καλλιτεχνικούς ή μη) χώρους. Σκοπός είναι να μην οργανώσουμε άλλο ένα φεστιβάλ έτοιμων παραστάσεων, αλλά να προκαλέσουμε όσο γίνεται περισσότερο το συγχρωτισμό μεταξύ κουκλοπαικτών και άλλων ανθρώπων μέσα από συλλογικές δράσεις με διάρκεια (είτε αυτές καταλήξουν σε κάποιο δρώμενο, παιχνίδι, εργαστήριο, ή ότι άλλο προκύψει από τις συνευρέσεις). Μια γιορτή όπου η δική μας δράση-σχέση να κοινωνείται ακόμα πιο έμπρακτα και χειροπιαστά.

Ημερίδα: Κουκλοθέατρο και Θεραπεία
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA-ΕΛΛΑΣ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα:
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, 5μμ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
(Πειραιώς 206, Ταύρος, www.mcf.gr)
Η εκδήλωση έχει σαν στόχο να φέρει σε επικοινωνία τους καλλιτέχνες του κουκλοθεάτρου με τους ειδικούς θεραπευτές που χρησιμοποιούν στην εργασία τους την κούκλα, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η αξία της ως θεραπευτικό μέσο, και να ανοίξει μια συζήτηση και συνεργασία  μεταξύ των δύο κλάδων. Εκτός από τις παρουσιάσεις, θα γίνουν και τρία σχετικά βιωματικά εργαστήρια.

Πρόγραμμα Ημερίδας (5μμ-8.20μμ):
17:00   Έναρξη - Εισαγωγή
17:10   Γιώργος Πόλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Δραματοθεραπευτής,      ψυχοθεραπευτής
            «Δύο, δεν είναι. Δύο, ως εάν να είναι και ένα, ίσως είναι»
17:45   Δημήτρης Καράγιωργας, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
            «Η κούκλα ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία»
18:15   Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
            "Κλινικές εφαρμογές του μαύρου θεάτρου"
18:45   Ελένη Παπαγεωργίου, κουκλοθεραπεύτρια και καλλιτέχνης
(παρέμβαση από τη Γαλλία μέσω skype) «Η εφαρμογή της κουκλο-θεραπείας στη Γαλλία»
19:00   Τάκης Σαρρής, Κουκλοπαίκτης
«Ένας κουκλοπαίκτης επτά χρόνια στο "περιβολάκι". Η εμπειρία μου.»
19:30   Δεκάλεπτο διάλειμμα
19:45    Συζήτηση
20:20   Κλείσιμο της Ημερίδας

Εργαστήρια (3μμ-4:50μμ):
1.  Δημήτρης Καράγιωργας, Παιδοψυχίατρος, ΨυχοθεραπευτήςΒιωματικό εργαστήρι με θέμα «Θεραπευτικό κουκλοθέατρο»΄. (Διάρκεια: 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)
2.  Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, ΔραματοθεραπεύτριαΒιωματικό εργαστήριο με θέμα: "Το μαύρο θέατρο στην θεραπεία"(Διάρκεια: 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)
3.  Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίκτης (www.ayusaya.com)«Βασικές αρχές κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας»(διάρκεια 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)

Για δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια, επικοινωνήστε στο 6977150305.
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: 10 Ευρώ (για τα μέλη της UNIMA: δωρεάν).


Γιορτή στο Πάρκο "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"
εικόνα από Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2013
Την Κυριακή 23 Μαρτίου από τις 11:30  το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα το Πάρκο "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" γεμίζει με χρώματα, μουσικές, παιχνίδια και όρεξη για επικοινωνία και ανταλλαγή!
Το πρόγραμμα, φέτος,  περιλαμβάνει δρώμενα που προέκυψαν από συνεργασίες διαφορετικών ομάδων και θιάσων, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, έκθεση φωτογραφίας, υπαίθρια παιχνίδια, εργαστήριο κατασκευής για παιδιά και μουσικές συναυλίες.
(σημ. για τα δρώμενα της γιορτής, οι πληροφορίες... όταν έρθετε!!!)
πρόσβαση στο πάρκο
Από Αττική οδό: Κόμβος 6 "Λεωφ. Φυλής" για την είσοδο Β του Πάρκου (Περίπτερο Ενημέρωσης), Κόμβος 7 "Λεωφ. Δημοκρατίας" για τις εισόδους Α και Γ του Πάρκου (Κέντρο Προσανατολισμού και Ενημέρωσης)
Από Εθνική οδό: Κόμβος για Αγ.Αναργύρους, Ίλιον ("Τρεις Γέφυρες) για τις εισόδους Β, Α και Γ.
Με λεωφορείο: Από Αθήνα προς Πάρκο: Είσοδος Γ (στάση 1η Πολυκατοικιών)
Α10 (Πλ.Βάθη - Αχαρναί),  B10 (Πλ.Βάθη - Αχαρναί), 714 (Πλ.Βάθη - Πάρνηθα), 735 (Σταθμός Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί)
Από Πάρκο προς Αθήνα: Είσοδος Β (στάση 6η Χασιάς), Α12 (Μάρνη - Ανω Λιόσια - Φυλή), B12 (Μάρνη - Ανω Λιόσια), 704 (Σταθμός Μετρό Αττική - Καματερό)

Παιδικό εργαστήρι
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου 2014, το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου UNIMA-Ελλας,  την Κυριακή 23 Μαρτίου από τις 11:30 – 13:00 θα πραγματοποιήσει εργαστήριο κατασκευής επιτραπέζιας κούκλας για παιδιά. Το κάθε παιδί θα δημιουργήσει την δική του κούκλα με τη βοήθεια και καθοδήγηση παιδαγωγών. (σημ. για τα λοιπά δρώμενα της γιορτής, οι πληροφορίες... όταν έρθετε!!!)
Εργαστήριο Ενηλίκων
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου 2014, το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου UNIMA-Ελλας, θα πραγματοποιήσει 3ήμερο εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης μεγάλης κούκλας για ενήλικες!!!
Σκοπός είναι: να κατασκευαστεί 15μετρος κινέζικος δράκος και να χορέψει για τη γιορτή, για τον εαυτό του και για εμάς!!!
Ημέρες εργαστηρίου: 18, 19, 20 Μαρτίου
Ώρες: 18:00-21:00
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ
Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα (απαραίτητη η κράτηση θέσεων!!!)
Τόπος συναντήσεων: Αγ. Παρασκευής 113, Ανάκασα Αγ. Ανάργυροι. Προαστιακός στάση: Πύργος Βασιλίσσης. Λεωφορεία: Γ10 (στάση 9η), Β10 (στάση 5η) και 024 (στάση Βρυούλων)
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Αγγελική Γουναρίδη, Γιάννης Τσιούτας
Τηλέφωνο επικοινωνίας - κρατήσεις θέσεων: 6974713655 (απαραίτητη η κράτηση θέσεων!!!
Διεθνές Μήνυμα από τον Δάσκαλο Εδουάρδο Ντι Μάουρο για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2014
Η κούκλα έχει τις ρίζες της σε μια αρχέγονη κι αυθεντική μορφή τέχνης: την παράσταση και όχι την αναπαράσταση του ιερού, όπως είναι συνήθως αντιληπτό. Το κουκλοθέατρο γεννήθηκε από ένα είδος παράστασης αντικειμενικό, αυθόρμητο, ειλικρινές, που σταδιακά ενσωμάτωσε διάφορες τεχνοτροπίες και περιεχόμενα κι εξελίχθηκε σε σύνθετη τέχνη. Λόγω της ανυπόκριτης φύσης της, η κούκλα είναι απειλή για βασιλείς, αυτοκράτορες, εμίρηδες, τσάρους και κάθε εκπρόσωπο βάναυσης εξουσίας, γι’ αυτό την καταδιώκουν. Αυτός ο χαρακτήρας από ξύλο και ύφασμα, αξιαγάπητος και γραφικός είναι ταυτόχρονα ιδανικός εκφραστής οξυδερκούς κριτικής, έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί σαρκασμό, ειρωνεία και χιούμορ με ταλέντο, ρυθμό και καυστικό αποτέλεσμα. Η εφηβεία είναι ίσως η ηλικία με την οποία μπορεί να ταυτιστεί αυτή η πανάρχαια τέχνη. Οι έφηβοι είναι εκπρόσωποι μιας συναφούς ενέργειας εμπλουτισμένης με παθιασμένη ανευθυνότητα, αντιδρούν με θέρμη σε ό,τι θαυμάζουν, κρίνουν και επικρίνουν. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί οι νέοι ορθώνουν το ανάστημά τους και εξαπολύουν τα βέλη τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που υποβιβάζουν τα ουσιώδη σε κοινότοπα και προπαγανδίζουν τα ευτελή. Πολλές δεκαετίες, το θέατρό μας επέλεξε να ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τους εφήβους, προωθώντας θέματα που τους ενδιαφέρουν, ενθαρρύνοντας τους να ανακαλύψουν τις κούκλες ως μεσολαβητή για να εκφράσουν τις αναζητήσεις και τις ανησυχίες τους. Έτσι, αναδύθηκαν θέματα ταμπού όπως η βία, η Μαφία, ο αλκοολισμός, η διαφθορά, η παιδική εγκυμοσύνη, η μοναξιά και πολλά άλλα με τα οποία συνδιαλέγονται με  ειλικρίνεια και αναιδές θράσος. Το κουκλοθέατρο μπορεί εν γένει και πρέπει να εμπνέει τη δημιουργικότητα τους μέσω του διαβάσματος, της μελέτης, της έρευνας και του πειραματισμού με νέες μορφές, στην πορεία αναζήτησης της αισθητικής  αρμονίας και ομορφιάς των έργων τους, χωρίς να ξεχνούν ποτέ ότι η σχέση τους με το κουκλοθέατρο πρέπει να εμπεριέχει δέσμευση. Μιλώντας για «δέσμευση», μια λέξη με ποικίλες ερμηνείες και πολλούς ορισμούς, συλλογίζομαι την ευθύνη μας να συνειδητοποιήσουμε τη θέση μας στον κόσμο, τη στάση μας απέναντι στα πολυάριθμα παραδείγματα κατάχρησης της εξουσίας στη σημερινή κοινωνία- να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι σημερινοί βασιλιάδες, αυτοκράτορες, σεΐχηδες. Σήμερα, δεν αρέσκονται να κάθονται στους θρόνους τους, στολισμένους με περίτεχνα σκαλισμένους πολύτιμους λίθους- αντιθέτως, προτιμούν να παραμένουν στη σκιά, εκεί που δεν είναι ευκρινώς ορατοί. Κατέχουν τα μέσα ενημέρωσης κι επικοινωνίας, τα οποία αποκαλύπτουν ή συγκαλύπτουν ανάλογα με τη διάθεσή τους. Αυτό το είδος βασιλιά είναι ένα κατασκεύασμα με χίλια πρόσωπα, είναι ο νέο-φιλελευθερισμός, ανήθικος και απάνθρωπος. Σήμερα, τσάροι είναι οι πολυεθνικές εταιρείες που διογκώνουν τα κέρδη και την εξουσία τους αδιαφορώντας για την καταστροφή του πλανήτη και της ζωής, Κουκλοπαίκτες του κόσμου, αντιστεκόμαστε στην κοινωνική και ηθική αναλγησία, στην ανισότητα, στην αδικία. Χρησιμοποιούμε την απεριόριστη ποικιλία τεχνικών και τεχνοτροπιών για να δώσουμε μορφή στην πιο εκφραστική προσωπικότητα- την κούκλα- προικίζοντάς την με φλογερό λόγο, για να τους καταδικάσουμε και να τους δείξουμε ότι οι νέοι, στιγματισμένοι ως νωθροί και αφιλόδοξοι, αγωνίζονται για έναν καλύτερο, ανθρώπινο κόσμο.
Εδουάρδο ντι Μάουρο, 2014 Teatro Tempo, Βενεζουέλα

EΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ UNIMA- ΕΛΛΑΣ
Επικοινωνία - πληροφορίες:
τηλ. 2118009240, 6974713655, 6946110783ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 2013 (ακολουθούν πληροφορίες για την εκδήλωση και άλλα)

εικόνες Στεφανία Μιζάρα
(translation follows)

Το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου UNIMA-ΕΛΛΑΣ, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου, σας προσκαλεί σε δύο ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 2013
23 και 24 Μαρτίου 2013

Διήμερο Εκδηλώσεων του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UNIMA – Ελλάς
στην «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων

Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA και η «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, από τις 11 το πρωί, στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.

Πρόκειται για τη Μεγάλη Γιορτή, που οι κουκλοπαίκτες προσφέρουν από καρδιάς στις κούκλες και τους φίλους τους. Πάνω από 1000 λεπτά κουκλοθεάτρου για μικρούς και μεγάλους!!!
Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει: παραστάσεις μεγάλης διάρκειας σε δύο θεατρικές σκηνές, υπαίθριες παραστάσεις δρόμου, εργαστήρια για παιδιά (κατασκευή και εμψύχωση κούκλας) καθώς και υπαίθρια παιχνίδια, εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης μεγάλης κούκλας για ενήλικες, εικαστικές παρεμβάσεις και δρώμενα, εκθέσεις, προβολές και μουσικές συναυλίες.
Για 2 ημέρες η «Τεχνόπολις» θα γεμίσει με κούκλες!!!

Και συγκεκριμένα:
Στο Αμφιθέατρο του Ρ/Σ Αθήνα 9,84 και στο Αεριοφυλάκιο 2 θα παρουσιαστούν οι Παραστάσεις Μεγάλης Διάρκειας. Σημειώστε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά για την είσοδο στις παραστάσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!
Οι Νέοι Φούρνοι θα φιλοξενήσουν τα Παιδικά Εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης αλλά και τη Γραμματεία του διημέρου. Σημειώστε σε όλα τα παιδικά εργαστήρια θα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα.           
Οι Παλιοί Φούρνοι θα φιλοξενήσουν την Έκθεση Θεατρικής Μάσκας.
Η Κεντρική Αυλή θα γεμίσει με: Υπαίθριες Παραστάσεις Δρόμου, Κουκλοθεατρικά Παιχνίδια (κατασκευές οι οποίες δημιουργήθηκαν από θιάσους-μέλη της UNIMA Ελλάς), Δρώμενα, Μουσικές Συναυλίες, καθώς επίσης και την Παρουσίαση του Εργαστηρίου Κατασκευής και Εμψύχωσης Μεγάλης Κούκλας για Ενήλικες.
Στη Γραμματεία του διημέρου, μπορείτε να προμηθευτείτε αναλυτικό πρόγραμμα, ή κάντε κλίκ εδώ

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη!

Επικοινωνία - πληροφορίες:
www.unimahellas.org
τηλ. 2118009240, 6974713655, 6977150305
 


Η UNIMA (Union International de la Marionnette) ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα. Έχει τοπικά κέντρα σε 80 περίπου χώρες και είναι ισότιμο μέλος της UNESCO. Το Ελληνικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1990 και είναι μια ανοικτή οργάνωση  που ενώνει όλους τους επαγγελματίες, ερασιτέχνες και φίλους του κουκλοθεάτρου και προωθεί την τέχνη μας με ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου είναι η γιορτή μας. Παρά το γεγονός ότι επαγγελματικά  -με όρους αγοράς- είμαστε "ανταγωνιστές", συμμετέχουμε και βάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας, τον κόπο και τις παραστάσεις μας αφιλοκερδώς σε κοινές, συλλογικές  δράσεις σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε κι άλλες πλευρές μας, αλλά και να δηλώσουμε ότι ο συμφεροντολογικός πραγματισμός δε μας έχει συνθλίψει. Η αυτο-οργάνωση της πράξης και οι οικογενειακές μας σχέσεις αντανακλώνται τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην αίσθηση που αποκομίζει ο θεατής: ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τον κόσμο. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αντίθετα τα μέσα αποκαλύπτουν τον σκοπό. Αυτή την αίσθηση ειλικρινούς αφοσίωσης θέλουμε να αποπνέει η γιορτή μας γιατί οι κούκλες μας το αξίζουν.
Κάνουμε τη δουλειά μας και προσπαθούμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Όχι για να είμαστε "ανταγωνιστικοί", "παραγωγικοί" ή "καινοτόμοι", αλλά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να την κάνουμε. Το κουκλοθέατρο απαιτεί και προτάσσει ένα πολιτισμό της υπευθυνότητας και της αυτοθυσίας στο έπακρο  του οποίου ίσως υπολειπόμαστε, αλλά μας είναι αδιανόητο να μην προσπαθούμε. Για τους κουκλοπαίκτες που βρισκόμαστε στην υπηρεσία άψυχων αντικειμένων προκειμένου  να ζήσουν ως υποκείμενα, οι αυτονόητες απαιτήσεις του μάστορα απ' τον εαυτό του είναι ένα καθημερινό ζητούμενο, ένα σιωπηρό πρακτικό και όχι ιδεολογικό πρόταγμα ενάντια σε κάθε είδους κρίση, από το κρυολόγημα έως τις κρίσεις της καπιταλιστικής οικονομίας.
www.unimahellas.orgPRESS RELEASE

WORLD PUPPETRY DAY
23 - 24 March, 2013

 A 2-day festival by the Greek Centre for Puppetry UNIMA – Hellas
at Technopolis - City of Athens

For 2 days the puppets are taking over Technopolis!!!


The Greek Centre of UNIMA and TECHNOPOLIS - City of Athens are co-organizing the World Puppetry Day 2013 for the second consecutive year.  The event will be held on Saturday the 23rd and Sunday the 24th of March, at the Technopolis facilities in Gazi.

This is our Grand Celebration, where puppeteers offer their heartfelt art to their puppets and their friends.  More than a 1,000 minutes of puppet theatre for both our young and old friends!!!

This year the program of events includes: Full puppet theatre performances in two stages, street puppet theatre performances, workshops for children (puppet making and animation) as well as outdoor  games, large puppet making and animation workshop for adults, art projects and activities, exhibitions, film projections and music concerts.

In particular:
The full puppet theatre performances will be held at the Athens 9,84 Amphitheatre and at the  Gasholder 2 venue. Admission to the performances is free, while on a first come - first serve basis!

The puppet workshops for children, as well as the festival secretariat, will be located in the “New Retorts” building.  All children workshops can also be interpreted in sign language.  The Theatrical Mask exhibition will be held at the Old Retorts building.
The Central Courtyard will be the venue for street puppet theatre performances, puppet theatre games (constructions made by puppet theatre groups-members of UNIMA-Hellas), art projects and activities, music concerts as well as the Presentation of the large puppet making and animation workshop for adults.
A detailed program of events is available at the festival secretariat.

Admission is free

For more information please contact:
www.unimahellas.org
τηλ. 2118009240, 6974713655, 6977150305


Some details regarding the Greek Center of UNIMA, its members and the, now, institution of the celebration of World Puppetry Day.

UNIMA (Union International de la Marionnette) was founded in 1929, in Prague. It has National Centers in about 80 countries and it is a full member of UNESCO.  The Greek Centre of UNIMA was established in 1990 and it is an open organization that unites all professionals, amateurs and friends of puppetry in Greece, while it promotes the art of puppetry through various events all over the country.

The World Puppetry Day is the celebration of our art.  Although, professionally, we are considered competitors, we participate and do our best and give performances, free of charge, in many common, collective actions, in an effort to understand different aspects of ourselves, as well as to make the statement that we have not been crushed by the self-serving reality of today’s society.  The single-handed development of our performances and our family-like relationships are reflected in both the content of our art and the feeling received by our audience: a message of optimism.  We believe that the end does not justify the means, on the contrary, the means reveal the end purpose.  We want our celebration to inspire exactly this sense of honest devotion, because we believe our puppets deserve it. 

We do our job and try to do it as best as we can.  Not because we want to be ‘competitive’, ‘productive’ or ‘innovative’ but because this is the only way we can do our job.  Puppet theatre demands and promotes a culture of responsibility and ultimate self-sacrifice towards which we might come up short, but we consider it unthinkable not to try.  For us puppeteers, that we serve soulless objects in order to give them life, the self-evident demand of the master from himself is a daily quest, a silent practice  and not an idealistic front against all types of crises, from the common cold to the crises of the capitalistic economy.   Action“Technopolis” City of Athens: 100 Pireos Street, Gazi, 210 3475518, 210 3453548

Access:
By Metro: “Keramikos” station; By Trolley Bus: No. 21 (from Omonia Square), “Fotaerio” stop; By Bus: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18 “Fotaerio” stop.


"Ιδιαίτερα Πλάσματα" (Criaturas particulares)


Δελτίο Τύπου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας
Κουκλοθεάτρου, η UNIMA-ΕΛΛΑΣ έχει την χαρά να σας παρουσιάσει μια μοναδική
παράσταση του διεθνούς φήμης Roberto White από την Αργεντινή!

Τετάρτη 20/3 (9μμ) , Πέμπτη 21/3 (9μμ) και Παρασκευή 22/3 (8μμ)

Θέατρο Εργαστήριο ΜΑΙΡΗΒΗ (www.mairivi.gr)
Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
Είσοδος: 8 Ευρώ

"Ιδιαίτερα Πλάσματα" (Criaturas particulares)


Μία πραγματικά ιδιαίτερη παράσταση θεάτρου κούκλας που συνδυάζει την γλώσσα

της μιμικής με θέατρο αντικειμένων χωρίς λόγια σε επτά ανεξάρτητες, ποιητικές και
κωμικές ιστορίες. Οι κούκλες αποτελούνται από απλά αντικείμενα όπως μπαλόνια,
μπαλάκια και πλαστικές σακούλες που συνδέονται στο σώμα του κουκλοπαίκτη
συνθέτοντας φανταστικά πλάσματα και τον κόσμο τους.

Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Roberto White

Διάρκεια: 55'

Ο Roberto White είναι Αργεντινός κλόουν και κουκλοπαίκτης. Είναι ιδρυτικό μέλος

της ομάδας La Santa Rodilla, του Hugo Suarez (Hugo e Inés) και της ομάδας Teatro
dos Mundos μαζί με την Malgosia Szkandera. Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει σε φεστιβάλ
όλου του κόσμου με την σόλο παράσταση “Criaturas Particulares”. Το 2012 του
απονεμήθηκε το βραβείο"Χρυσός Δράκος" στο φεστιβάλ Fira Internacional de
Titelles de Lleida, μία ειδική μνεία στη Mostra Internacional de Titelles de la vall de
Albaida και το βραβείο καλύτερου θεάματος στο 30ο Festival internacional de Títeres
de Tolosa. Σαν σκηνοθέτης, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Τεχνών στην Costa Rica για
το έργο του "Romeo y Julieta", μια παράσταση για ηθοποιούς και αντικείμενα.

Demo video: http://youtu.be/HbiF8Zhm0eUΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Προαναγγελία εκδήλωσης

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2013
Διήμερο Εκδηλώσεων στην
«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων

Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA και η «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου. Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, από τις 11 το πρωί, στην «Τεχνόπολις».

Πρόκειται για τη Μεγάλη Γιορτή, που οι κουκλοπαίκτες προσφέρουν από καρδιάς στις κούκλες και τους φίλους τους. Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει: παραστάσεις μεγάλης διάρκειας σε δύο θεατρικές σκηνές, υπαίθριες παραστάσεις δρόμου, εργαστήρια για παιδιά (κατασκευή και εμψύχωση κούκλας) και παιχνίδια, εργαστήριο για ενηλίκους, εικαστικές παρεμβάσεις και δρώμενα, εκθέσεις, προβολές και μουσικές συναυλίες.

Η UNIMA -ΕΛΛΑΣ έχει 160 μέλη από όλη την Ελλάδα και ενώνει όλους τους επαγγελματίες,
αλλά και τους φίλους του καλλιτεχνικού αυτού χώρου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη!

Επικοινωνία - πληροφορίες:
τηλ. 2118009240, 6974713655, 6977150305

επισυνάπτεται επίσης δελτίο τύπου που αφορά τη γραμματεία και τη βιβλιοθήκη του συλλόγου που βρίσκεται στο ίδρυμα μιχάλης κακογιάννης
και το νεο μας forum http://forum.unimahellas.org/index.php

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΥΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥΚάντε κλίκ και δείτε-ακούστε το ραδιοφωνικό σπατάκι για την Παγκόσμια Μέρα Κουκλοθεάτρου 2012

UNIMA–ΕΛΛΑΣ

Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κούκλοθεάτρου

e-mail: unimahellas@yahoo.com
www. unimahellas.org


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2012
Διήμερο Εκδηλώσεων στην
«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων

 Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA και η  «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2012.

Στις 24 και στις 25 Μαρτίου 2012, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, στην «Τεχνόπολις» (Κεντρική αυλή και Αίθουσα «Κων/νος Καβάφης» Κτίριο «Δ7»), οι επισκέπτες συμμετέχουν σε μια μεγάλη Γιορτή.

Πρόκειται για την Μεγάλη Γιορτή που οι κουκλοπαίκτες προσφέρουν από καρδιάς στις κούκλες και τους φίλους τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 15 παραστάσεις μεγάλης διάρκειας σε δύο θεατρικές σκηνές ,14 υπαίθριες παραστάσεις δρόμου, εργαστήρια για παιδιά (κατασκευή και εμψύχωση κούκλας) και παιχνίδια, εργαστήριο για ενηλίκους *, εικαστικές παρεμβάσεις και δρώμενα, έκθεση κούκλας,  προβολές, έντυπο υλικό και ζωντανή μουσική συναυλία.

Η UNIMA – ΕΛΛΑΣ έχει  120 μέλη από όλη την Ελλάδα και ενώνει όλους τους επαγγελματίες, αλλά και τους φίλους του καλλιτεχνικού αυτού χώρου.


Η συμμετοχή είναι ελεύθερη!

επικοινωνία/ πληροφορίες:
www.unimahellas.org,  τηλ. 6974713655, 6977150305


* Για την κατασκευή και την εμψύχωση κούκλας για ενήλικες που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου στην «Τεχνόπολις» δηλώστε συμμετοχή στην Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αγγελική Γουναρίδη 6945340239ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ μεγάλης διάρκειας (30’-60’)
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 Μαρτίου, αίθουσες Δ7 και Δ10
12:00   «Περιπέτεια στη Ζούγκλα», Θίασος Ανέμη
15:00   «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο», θίασος ParaMana
16:15   «Σούπα με ουρά», θίασος Ψευτιά με Αυτιά
18:00   «Τα τρία γουρουνάκια», Θέατρο της Κούκλας
19:15   «Κακούλα Παλούκ», θίασος ΠΥΡΑΥΛΟΣ (για ηλικίες άνω των 15)
20:30   «ICE DREAM», Ελένη Βογιατζίδου
20:50   «FIDEL & LUCY», Μαριάν Χαραλαμπίδου

ΚΥΡΙΑΚΗ  25 Μαρτίου, αίθουσες Δ7 και Δ10
11:15   «Μια φορά κι ένα καιρό ένα κομμάτι έλειπε», Ομάδα X-Saltibagos
11:50  «Ένα Μαμούθ στον Υπολογιστή μου», Κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ!
15:00   «Mr. D», ομάδα Splish-Splash  (για ηλικίες άνω των 15)
15:50   «Λεμονιά», Ομάδα Τέχνης Νεύμα
17:00   «Οικολογήματα», ΚΟΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ
18:15   «Νερόμυλε ... για σένα», Κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ
19:30   «Γοργόνα γοργονίτσα», Ομάδα Πράσσειν Άλογα

 HAPPENING και μικρής διάρκειας παραστάσεις δρόμου, στους υπαίθριους χώρους της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ
«Ζαφείρης», Κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ!
«Χάρης+Στρατής», Θέατρο Μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
«Mr. Gustavo & Mrs Veronika”, Alamanos Teatro
«Υπερηπλανώμενοι», X-SALTIBAGOS
«Γιρλάντες», Ομάδα BUFOS
«Η Μύγα», Λίλιαν Χαριτάκη Ασίμου
«Φακιρίσματα», Ομάδα Ζλουχτήρια
«Φασουλής», Κουκλοθέατρο Αντάρα

ΚΥΡΙΑΚΗ
«Συνταγές Κουκλοθεάτρου», Κουκλοθίασος Πνοή
«Ο Φίφης», Ειρήνη Λάλου
«Χάδι στη Λύπη», Σωκράτης Παπάς
«Γιοβάν», Ομάδα BUFOS
«Ivan the Swan», Λίτα Ασλάνογλου
«Καραβοτσακίσματα με τον Αρίστο», Σωτηρία Καραπατάκη
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

- Εργαστήρι κατασκευής κούκλας για παιδιά:  Σάββατο και Κυριακή 13:00-15:00  
- Εικαστικές παρεμβάσεις, κατασκευές και δράσεις με τα παιδιά από την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  ΙΡΙΔΑ
- Face-painting για παιδιά
- Εργαστήριο κούκλας για ενήλικες
Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Μαρτίου 18.00 - 22.00
Κατασκευή και εμψύχωση κούκλας.
Το εργαστήριο θα οδηγήσει σε δρώμενο που θα παρουσιαστεί το Σάββατο όπου θα μας βηθήσουν μουσικά οι: Μαργαρίτα Κουρπαρασίδου και Guido De Flaviis). 
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αγγελική Γουναρίδη
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο 6945340239
- Ζωντανή μουσική και Συναυλίες - Χορός των κουκλών!
Και τις δύο μέρες της εκδήλωσης, μετά τις 8μμ θα παίξουν οι QUILOMBO (Σάββατο βράδυ), ο Βασίλης Βασιλάτος (Κυριακή) οι EMPTY CANVAS, οι SELI KANOU (African Dance&Music) (Κυριακή 13:30) και άλλα φιλικά σχήματα και μουσικά σύνολα.

          

χορηγοί επικοινωνίαςΜύνημα Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου

21η Μάρτη, 2012

Σήμερα είναι μέρα γιορτής!

Με μια σίγουρη χειρονομία παραμερίζουμε εφημερίδες, κλείνουμε δελτία ειδήσεων και πίνουμε στην υγεία της
τέχνης και την αδελφότητας, σήμερα είναι μέρα γιορτής, γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον θρήνο,την γεμάτη πόνο πραγματικότητα δυστυχίας και ένδειας που ταλανίζει
τον κόσμο, αλλά ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, δίνουμε έμφαση στον εορτασμό της ανθρώπινης
αξιοπρέπειας, τον αχόρταγο ζήλο των ανθρώπων να ενδυναμώσουν τη ζωή ενάντια στη δυστυχία και τον θάνατο.

Η τέχνη είναι ένας ύμνος σε αυτή την αξιοπρέπεια, φέρνοντας κοντά -σε συνεχείς παλίρροιες- τις περασμένες με

τις επόμενες γενιές, τους πολιτισμούς και τις φυλές, μέσω της ποίησης. Η τέχνη καθιερώνει την οπτική συνενοχή
ανάμεσα σε άτομα που μαζί κάνουν θαύματα, τον δημιουργό και τον θεατή, γύρω από την εξερεύνηση του
αγνώστου. Κάθε καλλιτεχνική δράση είναι ένας ενοχλητικός κόκκος άμμου στα γρανάζια της πραγματικότητας.

Η τέχνη του κουκλοθεάτρου οδηγεί με ταχύτητα προς αυτούς τους στόχους. Κάθε φορά που εμψυχώνουμε έναν

χαρακτήρα υπογράφουμε μια δήλωση ανεξαρτησίας. Σαν ένα άτακτο παιδί των τεχνών της εικόνας και του λόγου,
της ερμηνείας και της αφήγησης, η μαριονέτα ενισχύει την αφοσίωση στην αθωότητα, τον τόπο της ευτυχίας
και επίσης καλεί το άλλο άκρο, την σκληρότητα. Η αθωότητα είναι σημαντική, είναι αρμονική και γόνιμη, όπως
απέδειξε ο Jarry ή ο Kurosawa, ο Miró ή ο Arseniev και πολλοί άλλοι.

Όσο για την σκληρότητα, το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να αναμετρηθεί με τον εαυτό του κοιτώντας στον

καθρέφτη με σαρκασμό.

“ Το ζώο ζει μέσα στη φύση όπως το νερό μέσα στο νερό” (M. Eliade). Η κούκλα ζει στο φανταστικό όπως το νερό

μέσα στο νερό. Ένα μέρος όπου η λογική εγγίζει τη ροή του ζωικού και φυτικού βασιλείου, της γης και του νερού,
το φανταστικό είναι το ενεργειακό απόθεμα των λαών και των φυλών και η μαριονέτα παίζει εκεί μέσα ελεύθερα
σαν βασιλιάς , δεν αναλύει, δεν επεμβαίνει, ευδοκιμεί.
“Το ειδοποιό χαρακτηριστικό του ζώου άνθρωπος είναι η εμψύχωση.
Και τα πρώτα πλάσματα που εμψύχωσαν οι άνθρωποι είναι οι θεοί. Η
εμψύχωση είναι που μας μετατρέπει σε πρόσωπα.” (P. Sloterdijk). Η
οξύτητα αυτής της φιλοσοφικής σκέψης διακατέχει την διάθεση στην
κυρίως δουλειά του κουκλοπαίκτη: να δίνει ζωή στο άψυχο και να
συνενώνει τους ανθρώπους γύρω από αυτή τη μαγεία.

Ήδη κάποια χρόνια πριν, μια χούφτα κουκλοπαίκτες είχαν τη σοφή ιδέα

να ιδρύσουν ένα οργανισμό για να ενδυναμώσουν τη διεθνή ανταλλαγή.
Η Unima, που έχει ήδη γίνει μια σταθερή πραγματικότητα σε όλο τον
κόσμο, είναι τώρα –περισσότερο από ποτέ- αναγκαίο να διαχειριστεί τις
επαγγελματικές προσπάθειες που αφορούν τους στόχους της τέχνης για
την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Έτσι, δοξάζουμε τους θεούς που μας κληροδότησαν αυτό το επάγγελμα,

ευχαριστούμε τους παππούδες μας που δημιούργησαν την Unima,
γιορτάζουμε το μεγαλείο της τέχνης του φανταστικού, και πίνουμε στην
υγεία της κούκλας.

Φίλοι, ας κάνουμε μια ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ !

Joan Baixas

www.joanbaixas.com


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ VIDEO ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ24-25 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ UNIMA ΕΛΛΑΣ
ΚΟΥΚΛΟΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΚΟΥΚΛΟΔΡΩΜΕΝΑ - ΚΟΥΚΛΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ... ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ
Post a Comment